HONDENSCHOOL DVS / DTV
Voor hondenopvoeding en training op een positieve manier

 


Hondenschool DVS BRABANT

is een nevenvestiging van hondenschool DVS Ospel gevestigd in Budel

 

 

PUPPYCURSUS

Deze cursus is bedoeld voor honden in de leeftijd vanaf 8 weken tot een maximum leeftijd van 6 maanden. ( bij aanvang van de cursus ) De pups dienen de voor hun leeftijd noodzakelijke inentingen te hebben gehad. Dit betekent dat de pup na de 1e enting mag meedoen.

Het is erg belangrijk dat u met de opvoeding van de hond reeds op zeer jonge leeftijd begint. Als een goede opvoeding achterwege blijft, kan dit vervelende gevolgen hebben. We zien helaas maar al te vaak mensen met een hond die zij niet onder controle hebben. Niet alleen het gedrag van de hond ten opzichte van de eigenaar, maar ook het gedrag tegenover andere honden en andere mensen laat nogal eens te wensen over.

Onze vereniging heeft zich tot doel gesteld om hondeneigenaren op een positieve manier te ondersteunen bij het aanleren van gewenst gedrag. Het uitgangspunt bij de Puppycursus is om op een speelse, positieve wijze uw hond de eerste beginselen van een goede opvoeding bij te brengen en uw hond te leren hoe hij/zij zich als "huisgenoot" dient te gedragen. De relatie tussen u en uw hond staat bij deze cursus centraal. We gaan enkele basisoefeningen aanleren zoals het matje/uitplekje, handcue, zit, af de vrolijke hier, aandacht, gebit , staan. Ook spelen, brengen en wandelen zonder trekken komen aan bod.

Wij trachten u dus een basis te geven van waaruit u desgewenst in de toekomst verder kunt werken.  De Puppycursus omvat 6 lessen van 45 minuten. Na deze cursus kunt u doorstromen naar de Jonge Honden Cursus.

 

JONGE HONDEN CURSUS

Vanaf 16 weken mag je hond hier aan deelnemen. Deze cursus is een vervolg op de puppycursus waarbij we de basis gaan uitbreiden. De Jongen hondencursus is ook te volgen als je geen puppycursus hebt gevolgd. Doordat we weer beginnen bij de basis en deze verder gaan uit werken ter voorbereiding op de EG cursus. 

Deze cursus bestaat ook uit 6 lessen van 1 uur. We trainen in een kleine groep van maximaal 6 cursisten. 

De inhoud van de cursus:

1) zit en blijf  (20 sec. aangelijnd direct naast / voor de  hond)*

2) af en blijf (20 sec. los direct voor de hond)

3) wandelen zonder trekken.*

4) vrolijke hier.* Afstand ca. 5 mtr. hond mag vastgehouden worden. 

5) aandacht oefening, 10 seconde*

6) apporteren. Voorwerp vasthouden en op commando afgeven. 

7) staan/betasten/gebit. 

8) impuls controle

9) hersenwerk

10) neuswerk

Bovenstaande oefeningen  met een * zijn oefeningen die vereist zijn om verder te kunnen met EG cursus. Je dient in de les 2 keer de oefening goed te laten zien. De oefeningen worden afgetekend.  Als de hond de oefening 2x laat zien, mogen we ervan uit gaan dat hij de oefening begrijpt. 

Iedereen kan op zijn eigen niveau leren. Deze cursus heeft een grotere trainingsdruk dan de puppy cursus, hiermee wil we zeggen dat je thuis echt iedere dag moet oefenen omdat de hond echt stabiel moet zijn om door te kunnen stromen. 

 

EG (elementaire gehoorzaamheid) 

EG staat voor Elementaire Gehoorzaamheid is een basiscursus opvoeding, geschikt voor honden die ouder zijn dan 6 maanden. Deze cursus is het vervolg op onze Puppycursus en Jongen hondencursus, Het is echter niet perse noodzakelijk om de Puppycursus of Jongen hondencursus gevolgd te hebben om u voor deze cursus in te schrijven, al geeft het u natuurlijk wel een voorsprong.

De Puppycursus en de Jongen hondencursus die u (eventueel ) achter de rug hebt, was een eerste aanzet om uw hond een aantal basisprincipes bij te brengen. Hoe eerder u begint met opvoeden , hoe makkelijker het is om samen met uw hond een hecht team te worden. Heeft u een oudere hond, dan hoeft dat absoluut geen belemmering te zijn om alsnog met een basiscursus te starten. Ook voor honden geldt dat ze nooit te oud zijn om te leren. Bovendien zult u merken dat de band die u met uw hond opbouwt door het volgen van een cursus verstevigd.

De cursus Elementaire Gehoorzaamheid is voornamelijk gericht op de praktijk, maar zal ook een stuk theorie bevatten. (deze wordt gegeven op de locatie Ospel en is verplicht te volgen om door te kunnen stromen naar de VEG cursus) De cursus bestaat uit 8 lessen van een uur. 

 Het praktijk gedeelte bestaat uit onderstaande oefeningen :

* Wandelen zonder trekken, vanuit aandacht, met afleiding*

* Aandacht* (10 Seconde)

* Zit en Blijf *  (30 seconde, aangelijnd direct ( 1 mtr) naast/voor de hond)

* Af en Blijf (los) * ( 30 seconde,  los direct (1 mtr) voor de hond)

* Gebit tonen

* Vrolijke hier * Afstand ca. 10 mtr. Hond mag vastgehouden worden.

* Spelen en brengen

* Plat

* Staan

* Betasten

* Hand touch

* impuls controle

* hersenwerk

* Neuswerk

* Twist

* begin terug plaats sturen.

Bovenstaande oefeningen  met een * zijn oefeningen die vereist zijn om verder te kunnen met VEG cursus. Je dient in de les 3 keer de oefening goed te laten zien. De oefeningen worden afgetekend.  Als de hond de oefening 3x laat zien, mogen we ervan uit gaan dat hij de oefening begrijpt. Iedereen kan op zijn eigen niveau leren. Deze cursus heeft een grotere trainingsdruk hiermee wil wij zeggen dat je thuis echt iedere dag moet oefenen omdat de hond echt stabiel moet zijn om door te kunnen stromen. 

 

VEG (Voortgezet Elementaire Gehoorzaamheid)

De basis bij al onze gehoorzaamheidscursussen is het opbouwen van een goede relatie tussen baas en hond. Onze doelstelling is om u zoveel mogelijk te adviseren en te begeleiden bij het aanleren van de diverse oefeningen en het verstevigen van de band tussen u en uw hond. Ook bij eventuele gedragsproblemen kunt u  advies verwachten van onze ervaren instructeurs .

In de vorige cursus (zie Elementaire Gehoorzaamheid ,E.G.)  heeft uw hond een aantal basisoefeningen geleerd. Deze oefeningen zullen in deze cursus gedeeltelijk terug keren en verder worden uitgebouwd. Ook nieuwe oefeningen zullen in deze cursus de revue passeren. Ook deze cursus is voornamelijk gericht op oefeningen waarvan u thuis bij het omgaan met uw hond profijt zult hebben. De cursus Voortgezette Elementaire Gehoorzaamheid is gericht op de praktijk.

De cursus bestaat uit 8 lessen van een uur en bestaat uit onderstaande oefeningen :

* Wandelen zonder trekken* met aandacht

* (los) Wandelen* met aandacht

* Zit en blijf * los op 5 meter  1 minuut

* Af en blijf * los op 5 meter, 1 minuut

* Gebit tonen

* Komen * los op 10 mtr.

* Voet

* Naast

* Terug plaats

* Sta en blijf

* Betasten * hond staat maar mag geholpen worden met een brok

* Touch

* Apporteren

* impuls controle

* neusspel

* hersenwerk

Bovenstaande oefeningen  met een * zijn oefeningen die vereist zijn te kunnen slagen voor de VEG cursus. Je dient in de les 3 keer de oefening goed te laten zien. De oefeningen worden afgetekend.

Als de hond de oefening 3x laat zien, mogen we ervan uit gaan dat hij de oefening begrijpt. Iedereen kan op zijn eigen niveau leren. Deze cursus heeft een grotere trainingsdruk hiermee wil wij zeggen dat je thuis echt iedere dag moet oefenen.

Als u de cursus met goed gevolg doorloopt, mag u er van uit gaan dat u een goed opgevoede hond heeft. U hoeft echter nog geen afscheid te nemen van onze Hondenschool, maar kunt zich het volgende seizoen inschrijven voor één of meerdere vervolgcursussen, te weten een cursus Obedience ( beginnersniveau ) , een cursus Behendigheid ( 1 ), een cursus "trainen met een knipoog". Cursus Hoopers en voor de cursus impuls controle.